keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Sisterssiläismunkkien luostarikirkko

 Eilen illalla pyrytti lunta. Herään täällä aina tuntia aikaisemmin eli Suomen aikaan. Ulkona oli vielä pimeää ja jäin seuraamaan, miten tähti liikkui ikkunan toisesta laidasta välipuuhun asti, vasemmalta oikealle. Eli pyöriikö maa vastapäivään vai liikkuiko tähti oikeasti? Siinä vasta pulma taas.Tein aamun töitä. Sitten lähdimme katsomaan noin 30 kilometrin päässä täältä, Neuzellessä, olevaa luostarikirkkoa.Tämä roomalaiskatolinen kirkko on Saksan kauneimpia. Se on perustettu jo vuonna 1268 ja viettää tänä vuonna 750-vuotisjuhlaa. Munkkeja täällä ei tässä välillä ollut lainkaan, mutta nyt luostari on saamassa taas sisterssiläisjärjestön veljeskunnan asukikseen. Tapasimme pari näistä luostariveljistä pitkissä kaavuissaan.


Näiden barokin aikakaudelta peräisin olevien veistosten määrä oli jotain käsittämätöntä. Böömiläiset rakennuttajat halusivat niillä tuoda aavistuksen taivaan valtakunnasta. Dem Himmel nahe. Kuten juhlavuoden motto kuuluu.

Kirkosta löytyi myös joukko kuuluisilta henkilöiltä lainattuja sanontoja: "Toivo ei ole vakaumusta siitä, että jokin päättyy hyvin, vaan varmuutta siitä, että jollakin on tarkoitus, sama miten se sitten päättyykin." Václav Havel, 1936.


Luostarikirkon museon edessä oli vielä lunta, vaikka aurinko paistoi nyt ja asteita oli +7. 


Opas kertoi meille, että kaksi luostarialueen puuta on kasvanut kahden eri puulajin risteytyksestä. Se on ollut kokeilu. Toinen puu sahattiin poikki ja toinen ympättiin siihen. Puut kuulemma voivat hyvin.Luostarikirkon vieressä on paljon vaatimattomampi luterilainen kirkko. Se on rakennettu tavalliselle kansalle.

Luostarialueen edessä on myös puutarha ja viininviljelyalue. Munkithan ovat kautta aikojen olleet kuuluisia viinin valmistuksesta.
10 kommenttia:

 1. Huh mikä koristelujen runsaus. Tuolla menee varmasti pää pyörälle noita katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinainen kermakakku. Ei ehkä suomalaiseen silmään varsinaisesti kaunis tai tunnelmaltaan harras paikka.

   Poista
 2. No on siinä koristetta poikineen, huh. Luostarit ja luostarikirkot ovat muuten kyllä kiinnostavia.

  Václav Havel'ista katselin juuri joku aika sitten dokumentin. Hänhän kuoli jo v 2011.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka paikassa käyn mieluummin katsomassa kirkkoja kuin museoita tai ravintoloita. Ihmetyttää ja liikuttaa aina tämä ihmisen toivo taivaaseen pääsystä.

   Poista
 3. Onpa upeita kuvia. Kiitos näiden jakamisesta. Kerrassaan upea tuo kirkko.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kulttuurikuvia ja elämyksiä.
  Kiitos!

  VastaaPoista
 5. voi mahoton sentään, miten pramea kirkko. Nuo nähtävyydet on herkkua varmaan työnteon päälle. Mielikseni sinun kuviasi katselen omien valkoisten sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkoja käyn aina joka maassa katsomassa.
   Kyllä sinun kuvasi ovat aina todella upeita. Pohjoinen on aina pohjoinen lumineen ja revontulineen.

   Poista