perjantai 23. syyskuuta 2016

Kätköily

Geokätköily on hauska tapa liikkua ulkona ja nähdä uusia paikkoja. Itse aloitin harrastuksen vuonna 2011 ostamalla GPS-laitteen. Sitten meni jonkin aikaa, kun opettelin sen käyttöä ja pääsin etsimään ensimmäisen kätkön. Muistan sen riemun tunteen, kun viimein kaivoin tämän rasian esiin Villivuoren laella.

Tähän mennessä olemme löytäneet jo 1162 kätköä. Olemme käyneet kätköilemässä myös Saksassa ja Ruotsissa. Lataan tällöin koordinaatit jo valmiiksi kotona ja kirjoitan vihkoon ylös tärkeimmät ohjeet, jotta aikaa ei ulkomailla menisi liikaa teiden etsimiseen. Mieluiten valitsemme jonkun luontopolun tai retkeilyreitin, jonka varrella on useampia kätköjä. Tai sitten jonkun kuuluisan nähtävyyden.

Kätköjä etsiessä on varottava, etteivät ne paljastu ulkopuolisille. Valitettavasti pari kertaa on itsekin törmätty silkkaan ilkivaltaan niitä kohtaan. Mikä on todella harmillista, koska yksityiset ihmiset ovat nähneet paljon vaivaa ja ostaneet kätkötarvikkeita niiden tekoa varten.

Kätköilyreissuista riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka paljon. Joskus kuusivuotias lapsenlapsi on ollut mukana, mutta hänestä se on aivan liian helppoa. Hmm...

Tässä geogaching-sivuston tärkeimmät ohjeet aloittelijalle:

At its simplest level, geocaching requires these 8 steps:

 1. Register for a free Basic Membership.
 2. Visit the "Hide & Seek a Cache" page.
 3. Enter your postal code and click "search."
 4. Choose any geocache from the list and click on its name.
 5. Enter the coordinates of the geocache into your GPS Device.
 6. Use your GPS device to assist you in finding the hidden geocache.
 7. Sign the logbook and return the geocache to its original location.
 8. Share your geocaching stories and photos online.


4 kommenttia:

 1. Peukutan Risa tuota kätköilyä ;D Siinä on luontoihmiselle soveltuva harrastus, jota voivat harrastaa kaikki lapsesta vanhukseksi. Ei tarvi piukkoja pohkeita, eikä yleisurheilijan vartaloa päästäkseen kätkön äärelle - niitä kun on niin monentasoisia. Mittavan määrän olette saaneet kerätyksi ja lisää putkahtaa tilastoihin varmaan päivä päivältä! Kätköilemisiin!
  t. Helga

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitteilla on uusia retkiä. Vaikeimmat kätköt (sukellus järven pohjaan, kallioseinämälle kiipeily, yms.) meiltä jäävät pois. Mutta kätköily motivoi sopivasti ulos ja liikkumaan.
   Odotan jo sinun kätköilytarinoitasi, Helga.

   Poista
 2. Teilläpä onkin jo paljon löydetty. Olen vasta heinäkuussa aloittanut, mulla on 46 löydetty. Onko sulla omia laittamia kätköjä? Minua kiinnostais laittaa oma :)
  Tässä lähipiireissä ja Kilpisjärven reissulta tuli muutama. Ostin myös gepsin ja nyt opettelen sen käyttöä. Kännykällä haen myös. Olen nyt tullut flunssaan, on ihan voimat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole omaa kätköä. Tässä lähellä on niin ahkera kätköjen tekijä, ettei tänne mahdu minnekään. Olisi kiva kyllä tehdä edes yksi kätkö.

   Poista