tiistai 10. toukokuuta 2016

Vandringsled LinnéÄitienpäiväviikonlopun vietimme mieheni, tyttäreni ja lapsenlapsemme kanssa Ruotsissa ja kävimme muun muassa Öölannin saarella, jonne pääsee Kalmarinsalmen ylittävää 6 kilometriä pitkää siltaa.


Saarella oli jo täysi kesä. Rypsipellot kukkivat keltaisina ja ilma oli melkein tukalan kuuma. Ei ehkä paras ilma Linnélle omistetun 7,5 kilometriä pitkän luontopolun patikoinnille. Lapsenlapsi sairastui matkalla vesirokkoon ja joutui jäämään äitinsä kanssa vuokramökkiimme lepäämään.

 
Luonnontutkija Carl von Linné syntyi Ruotsin Smålandissa 13 toukokuuta 1707. Hän kehitti nykyaikaisen taksonomian perusteet. Häntä pidetään myös nykyaikaisen ekologian isänä, ja hänen merkityksestään kertoo esimerkiksi sanonta "Luoja loi mutta Linné järjesti".


Ovatko nämä villikirsikkapuita vai mitä, sitä emme saaneet selville. Joka paikassa näitä kuitenkin kasvoi tien varsilla ja metsässä.

 
Linnén luontopolku kulkee historiallisen seudun läpi, jossa Linné itse on ilmeisesti kulkenut hevosen selässä.
Seudulle on tyypillistä vanhat kiviaidat ja kivinen maasto.


Osa polusta kulkee lehtomaisen maiseman läpi.


Sieltä se putkahtaa sitten paljaalle kalkkikivitasangolle, Stora Alvaret ruotsiksi, joka on kymmenien kilometrien pituinen kalkkikivimuodostelma, jonka esihistoria ja luonnon uniikki monimuotoisuus on tuoneet sille maininnan UNESCOn maailmanperintökohteiden joukossa.

 
Öölanti on kuuluisa orkideoistaan. Osuimme parhaaseen aikaan. Ainakin osa niistä oli kukassa.


Seurasimme luontopolkua geokätköjen mukaan ja siinä matkalla jouduimme lehmien piirittämäksi, emmekä lopulta olleet päästä pois niiden laitumelta. Edessä oli sähköaitaa loputtomasti.


Kompuroimme kivien ja piikkipensaiden seassa, kunnes viimein löysimme sähköaidan yli tehdyt portaat.


Tässä kuitenkin jo onnellisesti vuokraamassamme mökissä, missä lapsenlapsi koristeli äitinsä kanssa juhlakakkuamme: kahdet synttärit ja kahden äidin päivä! Harmi vain, että lapsenlapsi sairastui kesken matkaa vesirokkoon.

Mökin tai oikeastaan pienen omakotitalon ikkunasta avautui näin ihana smoolantilainen maisema.

 
Kaunista seutua. Metsät hyvin suomalaisen näköisiä, mutta peltomaisemat ja kauniit, punaiset talot niin ruotsalaisia.
 
 
Tyypillisesti niissä oli mansardikatto ja Ruotsin lippu oven pielessä.
 2 kommenttia:

  1. Kauniita maisemia ja ihan kesä jo. Niitä Linnén järjestelmiä on tullut koulussa opiskeltua ja paljon iloa on niistä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli vähän opintomatka: niin on kaikki Ruotsia koskeva unohtunut. Ihmisten hejsan-ystävällisyys oli iloinen yllätys.

      Poista