perjantai 21. elokuuta 2015

Historian havinaa elokuun lämmössä


Elokuu on näyttänyt kaikki upeat puolensa. Köynnöskuusamakin on riehaantunut siinä määrin lämmöstä, että kukkii toista kertaa tänä kesänä. Samalla kuitenkin koivut alkavat olla jo keltaisia ja muuttolinnut valmistautuvat syksyyn.


Sudenkorentoja on joka paikassa kymmenittäin, samoin perhosia näkyy nyt oikeastaan ensi kertaa koko kesänä.


Tänään jatkoimme historian jalanjälkien seuraamista ja suuntasimme Pyhämaalle.Pitkän hiekkatien päästä poikkesimme GPS:n ohjeen mukaan metsään. Kanervat kukkivat ja mustikat olivat valtavan isoja ja makeita.


Geokätkökohteemme olivat kuitenkin nämä niin sanotut ryssäuunit. Ryssänuuni on kansanomainen nimitys Suomen rannikolla Virolahdelta Ahvenanmaalle ja Merenkurkkuun ulottuvalla alueella esiintyville kiviuuneille. Niitä esiintyy eniten niillä alueilla, joilla venäläinen kaleerilaivasto liikkui isonvihan aikana 1714–1721 ja pikkuvihan aikana 1741–1743, mutta niitä rakensivat myös suomalaiset kalastajat ja muut vesillä liikkujat. Kiviuuneja lienee käytetty leipien paistamiseen ja kalojen kuivatukseen. 

Nämä ryssäuunit olivat Pyhämaan Lupanvuorella. Söimme samalla mahamme täyteen mustikoita ja istuimme kauan aikaa rannassa haaveillen omasta rantapaikasta, jossa merituuli puhaltaisi yhtä raikkaasti kasvoihin ja meri ja taivas yhtyisivät jossain kaukana horisontissa.
 

2 kommenttia:

 1. Haaveita pitää olla.

  Olen tällä viikolla huomannut saman, että koivuissa on joissain paikoin jo aivan keltaiset lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi se kiva jos tämä haave vielä toteutuisi. :)

   Poista