maanantai 4. maaliskuuta 2013

Haukka


Olen koko talven yrittänyt kuvata pihallamme vierailevaa haukkaa. Mutta se on uskomattoman nopea ja katoaa heti, jos vähänkin huomaa jonkun liikkuvan ikkunan takana. Tavallisesti tiedän sen olevan jossain lähellä vain siitä, että pikkulinnut häviävät yhtäkkiä lintulaudalta.

Tämän aamun lumimyrskyssä näin sen jälleen istumassa männyn oksalla lintulautamme vieressä. Sain nopeasti napattua siitä yhden kuvan, mutta likainen ikkuna ja lumipyry tekivät kuvasta näin suttuisen. Ja ennen kuin ehdin ottaa toista kuvaa, se oli jo jälleen poissa.

Ilmoitin sen BirdLifen lintulaskennassa tuulihaukaksi, mutta en ole varma, voisiko se olla pieni varpushaukka, joka on paljon yleisempi kuin tuulihaukka.


Käpytikasta on tullut suosikkilintuni. Niitä on kaksi ja ne pitävät tiukasti huolen siitä, ettei toinen pääse taliköntille, jos ne ovat itse aikoneet ruokailla.

Tiistai Klo 9:14

Olen tutkinut ahkerasti tuulihaukkojen kuvia ja kyllä niiden perusteella kyseessä on tuulihaukka. Tuulihaukan pääasiallista ravintoa ovat myyrät ja hiiret, joten ehkä saan laskea sen ansioksi sen, että pihallamme ollut myyrä tai rotta tai mikä jyrsijä se sitten olikaan, katosi.

Tänä aamuna lintulaudan alla oli höyhentuppoja. Lumessa ei ollut kissan jälkiä, joten luulenpa haukan hakeneen taas aamupalan itselleen. Tunnen näin pitäväni sille lidliä, josta nopsasti hakea pikkupurtavaa, mutta lintulaudalla käy niin paljon mustarastaita, tikkoja, tiaisia ja viherpeippoja, että en voi lopettaakaan lintujen ruokintaa.

Nyt alan odotella ensimmäisten muuttolintujen saapumista. Viime vuonna laulujoutsenet saapuivat maaliskuun lopussa. Sain niistä silloin paljon hienoja kuvia. Yksi upeimmista äänistä, minkä tiedän, on kurkien huuto. Odotan jo kurkiparin paluuta läheiselle suolle ja niiden tuttuja huutoja.


Viime vuoden maaliskuussa otettu kuva laulujoutsenista, jotka olivat juuri palanneet muuttomatkalta ja pitivät iloista meteliä pellolla.

2 kommenttia:

 1. Mitä väliä likaisella ikkunalla, mitä väliä millään, sait sen kuvan!

  Minä edellisvuonna kirjoittelin joulukortteja olkkarin pöydän ääressä ja yhtäkkiä näin upean haukan istumassa parvekkeen kaiteella ja katse suoraan minuun. Jäykistyin ihastuksesta Lootin vaimoksi eikä tullut mieleenkään hakea kameraa. Tuskin hengitin...Mikä ikimuistoinen hetki!

  Jos se haukkakin yrittää saada jotain myös lintulaudalta eikä vain pikkulintuja. Laita kamera siihen liki valmiusasentoon. Minä olen yrittänyt kuvata närheä, mutta se on niin tarkka ettei edes haukka ole niin vaativa kuvattava. Haukkaa tosin näkee paljon harvemmin. Eipä ole haukan kuvia sisareni valokuvaajamiehelläkään, mutta on kuvia monista muista linnuista ja tietysti karhuista;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se pikkulintuja kyttää. Sillä on niin erilainen saalistustapa, eli se pyyhkäisee yhtäkkiä hurjaa vauhtia jostain oksalta ja yrittää lentävien lintujen perään. Kerran näin, kun se sai tiaisen kiinni ja lensi se kynsissään pois.

   Mutta se on sykähdyttävä näky. Hurja ja kaunis. Henki tosiaan salpautuu sitä katsellessa.

   Poista